VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Amoniaczki

Data dodania: 2007-10-17 08:31:23
  • 40 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • łyżeczka sypkiego amoniaku
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa
  • tłuszcz do blachy
Mleko zagotować.
We wrzątku rozpuścić amoniak, ostudzić.
Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy.
Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.
Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.
Przepis z książki kucharskiej:
marianna17
Przepisów: 25
Słowa kluczowe:

ciasta i desery, pieczenie

Ocena przepisu:
Statystyki przepisu

Sprawdzony przez: 8 osoby «lista

Dodany do ulubionych przez: 6 osoby «lista

Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl