VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Data dodania: 2010-12-31 08:00:07

Gęsie udka z jabłkami oraz sosem śliwkowym
[A0153]

Produkty:

4 udka gęsie,
20 dag cebuli,
400 ml rosołu drobiowego (z kostki),
łyżeczka majeranku,
2 duże jabłka,
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz,
12 suszonych śliwek (bez pestek),
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie),
2 łyżki tłuszczu do smażenia

Wykonanie:

Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem oraz podsmażyć ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka oraz zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.

Dodać rosół oraz majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki.

Jabłka ułożyć obok gęsi oraz dusić przez 30 minut. 8 śliwek zalać niewielką ilościa wody oraz gotować przez 5 minut na silnym ogniu.

Dodać makę, przyprawić solą, pieprzem oraz calvadosem. Sosem polać udka.

Przepis z książki kucharskiej:
magdalena19
Przepisów: 160
Ocena przepisu:
Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl