VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Indyk pieczony nadziewany

Data dodania: 2007-10-17 08:31:23
  • indyk
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag masła
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 dag cukru
  • 2 dag rodzynek
Indyk natychmiast po zarżnięciu, póki ciepły, skubie się na piersiach, grzbiecie i udach, zostawiając pióra na skrzydłach, biorąc go do użytku.
Podroby do rosołu użyć.
Indyka starannie oczyszczonego szpikować gęsto, w cienkie paseczki krajaną słoninką, na piersiach i na udach, solić wewnątrz i zewnątrz i w miarę upodobania nadziewać różnymi farszami podgardle, które należy potem zaszyć bawełną.
Piec na rożnie z początku przy mocnym ogniu, potem przy mniejszym polewając fryturą, a w końcu masłem.
Obsypywanie bułką nie jest używane.
Na nadzienie uwiercić ćwiartkę masła, włożyć wątrobę indyczą obgotowaną, usiekaną i przefasowaną przez sito, 1 moczoną i odciśniętą bułkę, cebulę pieczoną, 2 całe jaja, trochę młodej ugotowanej słoniny w kostkę krajanej, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, a kto lubi - łyżkę cukru i garść rodzynków.
Wymieszać dobrze, dziurę od podgardla założyć kartoflem, nakłaść farszu i zaszyć.
Podczas pieczenia przykryć farsz papierem, żeby się zbyt nie przypiekł, a skórę przekłuć widelcem, żeby nie pękła.
Indyczka jest zawsze delikatniejsza w smaku od indyka.
W celu odjęcia indykowi pewnego tranowego odoru, utłuc kawałek imbiru i całego wewnątrz nim wytrzeć.
Przepis z książki kucharskiej:
iwona
Przepisów: 28
Słowa kluczowe:

mięso i drób, pieczenie

Ocena przepisu:
Statystyki przepisu

Sprawdzony przez: 5 osoby «lista

Dodany do ulubionych przez: 3 osoby «lista

Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl