VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Kiszka ziemniaczana I

Data dodania: 2007-12-10 06:42:20
2 kg ziemniaków
3 średnie cebule
3 jajka
20 dag słoniny
25 dag chudego wędzonego boczku
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek
grube jelita

Jelita płuczemy i zawiązujemy z jednej strony sznurkiem.
10 dag słoniny i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.
To samo robimy z cebulą.
Ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do nich 3 łyżki oleju, by nam nie sczerniały, cebulę, skwarki, jajka.
Przyprawiamy do smaku.
Wszystko mieszamy i napełniamy kiszki maksimum do 2/3 objętości.
Kiszki należy ponakłuwać wykałaczką, by zapobiec ich pękaniu.
Pieczemy ułożone na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku około 2 godziny w temperaturze 175 stopni, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
W połowie pieczenia należy kiszkę odwrócić, aby zrumieniła się z drugiej strony.
Przepis z książki kucharskiej:
SZARY
Gryfów Śląski
Przepisów: 43
Ocena przepisu:
Statystyki przepisu

Sprawdzony przez: 3 osoby «lista

Dodany do ulubionych przez: 6 osoby «lista

Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl