VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Placek królewski

Data dodania: 2007-10-17 08:31:28
  • ciasto kruche
  • 30 dag mąki
  • łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • biszkopt
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem 3/4 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kostka margaryny
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na pół i na prostokątnej blasze upiec dwa placki.
Białka ubić na półsztywno, dodać cukier, dalej ubijać na sztywną pianę.
Następnie dodać żółtka, delikatnie połączyć z pianą, na końcu wymieszać z mąką z proszkiem.
Upiec biszkopt w tej samej blasze, w której piekły się kruche placki.
Odlać trochę mleka do rozprowadzenia mąki, resztę zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka powoli wlewać mleko wymieszane z mąką, cały czas mieszając.
Gorącym kremem przełożyć ostudzone placki w następującej kolejności : kruche ciasto, krem, biszkopt, krem, kruche ciasto.
Wierzch polać polewą kakaową.
Ciepłą połowę można posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis z książki kucharskiej:
irena22
Przepisów: 30
Słowa kluczowe:

ciasta i desery

Ocena przepisu:
Statystyki przepisu

Sprawdzony przez: 6 osoby «lista

Dodany do ulubionych przez: 7 osoby «lista

Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl