VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa) - przepis z 1868r.

Data dodania: 2007-10-17 08:31:22
  • przyprawa:
  • kilka liści laurowych
  • 60 g ziela angielskiego
  • 14 dag cukru
  • łyżeczka majeranku
  • kilka gożdzików
  • Przyprawy utłuc i wymieszać.
Oddzielić schab zaraz po uboju świni, usunąć kości i włożyć do naczynia z krwią wieprzową.
Po dwóch dniach mięso wyjąć, bardzo starannie wytrzeć z krwi, natrzeć mieszaniną soli, saletry i przyprawą.
Ułożyć w drewnianym naczyniu, przysypać tą samą mieszaniną, nakryć denkiem, i obciążyć kamieniem.
Po dwóch dniach przetrzymania w ciepłym pomieszczeniu przełożyć kawałki z dna na wierzch i odwrotnie, wynieść na 10 dni w zimne miejsce.
Po ich upływie polędwicę wyjąć, wytrzeć do sucha, włożyć w odpowiedniej grubości jelita, obsuszać 6 godzin na powietrzu i wędzić 14 dni w zimnym dymie, jeżeli polędwicę przeznacza się do dłuższego przechowywania.
Przepis z książki kucharskiej:
olga27
Przepisów: 18
Słowa kluczowe:

mięso i drób

Ocena przepisu:
Statystyki przepisu

Sprawdzony przez: 6 osoby «lista

Dodany do ulubionych przez: 7 osoby «lista

Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl