VOD Pogoda Gry Katalog Firm Frazpc.pl Statystyki Stron Forum Hosting Programy Ipla Film Pozycjonowanie
Gery.pl - Kuchnia
Szukaj przepisu:

Twoje menu

Siemieniotka (Wigilia) (Śląsk)

Data dodania: 2007-10-17 08:31:28
  • 30 dag konopi
  • litr mleka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • łyżka soli
Konopie opłukać, sparzyć wrzącą wodą lub zagotować.
Następnie odcedzić, zalać dwoma litrami przegotowanej ciepłej wody i gotować.
Gdy ziarenka zaczną pękać, odcedzić je na sitku, przełożyć do garnka.
Wywar odstawić.
Drewnianą, płasko zakończoną pałką wyciskać z nasion mleczko, dolewając trochę gorącej wody.
Mleczko przecedzić do osobnego garnka, nasionka zalać niewielką ilością wody i dalej wyciskać.
Powtarzać tę czynność kilka razy, aby dobrze wygnieść zawartość nasion.
Wyciśnięte w ten sposób mleczko połączyć z mlekiem, wywarem z konopi, zagęścić zawiesiną z mąki, przyprawić solą, cukrem i, mieszając, zagotować (pilnować, by potrawa się nie przypaliła i nie wykipiała).
Zestawić siemieniotkę z ognia, dodać masło.
Przepis z książki kucharskiej:
donata22
Przepisów: 27
Słowa kluczowe:

Boże Narodzenie

Ocena przepisu:
Statystyki przepisu

Sprawdzony przez: 8 osoby «lista

Dodany do ulubionych przez: 7 osoby «lista

Poczta
Extrafotka
Fonik
Combajn
mBlog
IMbd.pl